A kényszertörlési eljárás a hatályos szabályozás tükrében - Farkas, Csaba (Erdélyi Jogélet, 2022)
A kényszertörlés korábban főszabályként visszafordíthatatlan, de „népszerű” eljárás volt, hiszen a társaságeljárási költségek és a hitelezői követelések kielégítése nélkül törölték a cégnyilvántartásból. A társaságnak nem kell döntenie a végelszámolásról, vagyonkezelőt kij elölni, és nem kell lefolytatnia egy bonyolult, többszörös és esetenként nehézkes eljárást. A hatályos szabályozás szerint a kényszertörlés visszafordítható, így a cég „menthető”. Ez azonban fokozott együttműködést követel meg a társaságtól, bizonyos határidők betartása mellett.