Jegyzett tőke vagy felelősségbiztosítás? - Vermes, Attila (Erdélyi Jogélet, 2022)
Álláspontom szerint a felelősségbiztosítási szerződés megfelelő eszköz lehetne a jövőben a megtépázott hírnevű Ptk.-beli jegyzett tőkekövetelmények felváltására. Természetesen ez a jövőben szükségessé tenné a hitelképességi vizsgálatok, valamint hitelezési gyakorlat módosítását. Megítélésem szerint annak érdekében, hogy egyfelől a kárstatisztikák jobban követhetőek legyenek, másrészt jobban függetlenedjenek ezek az új biztosítási termékek, Bit. módosítása útján, a biztosító működésén belül el kellene különíteni a jegyzett tőkét pótló biztosítással kapcsolatos tevékenységeket. Mindezen elmondottak ugyanakkor egyelőre csupán elméleti, gondolatébresztő és vitaindító elgondolása, részletes szabályok kidolgozása további kutatások tárgyát képezheti.