Alkotmánybírói különvélemények a bírói/ügyészi függetlenség, összeférhetetlenség és felelősség lazításáról - Attila, Varga (Erdélyi Jogélet, 2024)
A tanulmány a bírói és ügyészi függetlenség, összeférhetetlenség és felelősség kérdéseit tárgyalja az alkotmánybírósági különvélemények tükrében. A bírói függetlenség az igazságszolgáltatás alapvető elve, amely biztosítja a tisztességes és méltányos bírósági eljárást. A tanulmány elemzi a 2022-ben elfogadott új törvényeket, amelyek enyhítik a bírói és ügyészi összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat, és vitatja ezek alkotmányosságát. Különösen kritikus a törvény azon rendelkezése, amely lehetővé teszi a bírák és ügyészek számára, hogy magánjogi szervezetekben töltsenek be szerepet, ami a bírói függetlenség alapelvét sértheti.