Bizonyítás a romániai munkaügyi perekben: jogszabályi keretek, szakirodalmi áttekintés és aktuális bírói gyakorlat - Ranta, Ana Elena; Izabella, Bokor-Szőcs (Erdélyi Jogélet, 2026)
A tanulmány a munkaügyi perekben alkalmazott bizonyítási szabályokat és bizonyítási eszközöket vizsgálja, a Munka Törvénykönyve XII. címének (270–275. cikkek) speciális eljárási rendelkezéseire, különösen a bizonyítási teher megfordítására (272. cikk) építve. A normatív és doktrinális keret bemutatását követően a kutatás 2025 novemberében hozott elsőfokú törvényszéki ítéletek alapján elemzi a bizonyítás gyakorlati működését. A joggyakorlat azt mutatja, hogy a munkaügyi jogvitákban a leggyakrabban alkalmazott és döntő szerepű bizonyítási eszköz az okirati bizonyítás: munkaszerződés, munkaköri leírás, belső szabályzatok, fegyelmi iratok, bérjegyzékek és egyéb belső dokumentumok. A tanulmány külön kitér az elektronikus dokumentumok (például e-mailek és informatikai rendszerekből származó kimutatások) bizonyító erejének bírósági értékelésére, hangsúlyozva, hogy ezek önmagukban csak akkor lehetnek alkalmasak az állítások igazolására, ha tartalmuk és relevanciájuk kellően konkretizált és teljeskörűen bizonyított. A tanúbizonyítás jellemzően kiegészítő jelleggel jelenik meg, elsősorban a tényleges munkavégzési körülmények tisztázására, míg a szakértői bizonyítás főként a bér- és kárigények számszerűsítése, illetve technikai kérdések megválaszolása során bír kiemelt jelentőséggel. A következtetések szerint a munkaügyi perek bizonyítási szerkezete a dokumentumokra épül, a bizonyítási teher szabálya pedig a munkáltató fokozott diligenciáját és átlátható dokumentációs gyakorlatát teszi elengedhetetlenné.