A tagállami alkotmánybíróságok szerepe a nemzeti alkotmány védelmében és az uniós jog egyidejű tiszteletben tartásában – a 22/2016. (XII. 5.) és a 32/2021. (XII. 20.) AB határozat példáján keresztül - Marcel, Szabó (Erdélyi Jogélet, 2024)
Az Európai Unió Bírósága ítélkezési gyakorlatából következően az uniós jog elsőbbsége abszolút természetű elsőbbség: az uniós jog legalacsonyabb szintű szabálya is megelőzheti a tagállamok legmagasabb (alkotmányi szintű) szabályozását is, miközben az uniós jog értelmezésével és érvényességével kapcsolatos valamennyi kérdés az Európai Bíróság kizárólagos hatáskörébe tartozik. A tagállami alkotmánybíróságok az elmúlt évtizedekben változatos módon kísérelték meg áttörni az Európai Bíróság érvelésének falát. Jelen tanulmány keretei között a magyar Alkotmánybíróság két irányadó határozatának, a 22/2016. (XII. 5.) AB határozatnak és a 32/2021. (XII. 20.) AB határozatnak a vizsgálatára kerül sor, a tagállami alkotmányok és az uniós jog közötti viszony rendszerében.