A család és anyaság védelmének munkajogi és társadalombiztosítási eszközei a 2019/1158. irányelv harmonizációjának tükrében - Magdolna, Vallasek (Erdélyi Jogélet, 2024)
A szülők és a gondozók munka és magánélet közötti egyensúlyáról szóló 2019/1158. irányelv rendelkezéseinek nemzeti jogba való átültetése 2022 utolsó hónapjaiban fejeződött be Romániában, Magyarországon és más uniós országokban. Az átültetés végrehajtása olyan új munkajogi és társadalombiztosítási rendelkezéseket eredményezett, amelyek elkerülhetetlenek a nők és a családok munkajogi és társadalombiztosítási eszközökkel történő védelme szempontjából. Ezek az új vagy részben megújított rendelkezések különösen fontosak a munkajog fejlődési irányának meghatározásában, amely a társadalmi és gazdasági változásokkal összhangban folyamatosan alakul. Tanulmányunk célja annak vizsgálata, hogy az implementációs folyamat milyen változásokat hozott a román munkajogban, és hogy a jogszabályi változások milyen mértékben járulnak hozzá a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésének lehetőségéhez.