Jogágak határán – közjog és szerződések korrelációja - Nagy, Gellért (Erdélyi Jogélet, 2025)
A jog klasszikus tagolása közjogra és magánjogra azzal jár, hogy a polgári jog, így a szerződési jog is, különleges kapcsolatban áll a közjogi jogintézményekkel. Az utóbbi években ez a kapcsolat a közjog magánjogi és a magánjog közjogi jogiasodása folyamatát hozta. Jelen hozzájárulás célja, hogy összegzésre kerüljön ennek a folyamatnak az eredménye, különös figyelmet fordítva a közigazgatási szerződésekkel kapcsolatos dogmatikai vitára. Ugyanakkor felmerül a jogos kérdés: mindezeknek a folyamatoknak az eredményeként milyen típusú kapcsolat alakult ki a hagyományos közjogi intézmények és a különböző típusú magánjogi szerződések között, és kimutathatók-e specifikus kölcsönhatások közöttük? A jelen írás célja, hogy ezt a kérdést illusztrálja, összehasonlítva a parlamenti képviselők megbízatásának intézményét és a megbízási szerződést.