Szerződéstípus a közigazgatási jog és a magánjog határán. A közigazgatási szerződés mint sajátos contractus, különös tekintettel a hatósági szerződésre a hazai jogban. A fenntarthatóság és a reziliencia szempontjai - Koi, Gyula (Erdélyi Jogélet, 2025)
A hatósági szerződés egy új jelenség a magyar jogban, amelynek nincs külföldi precedense. A tanulmány tisztázza ennek a típusú szerződésnek a szellemi hátterét, különös figyelmet fordítva a jogdogmatika (Rechtsdogmatik), a francia közszolgáltatások elmélete és a német Daseinsvorsorge elméletének alapjaira. A tanulmány bemutatja a szerződés különböző elemeit. Manapság a fenntarthatóság mint új paradigma jelenik meg a jogtudományban is. A tulajdon és a szerződések alkotják az állam egyesítő erejét. Munkánk elemzi a kapcsolatokat az élő jog (ius vigens) és a fenntarthatóság, valamint a reziliencia kérdései között.