Jogtörténeti mélyfúrások az egykori román Securitate aktáiban 2. A „háborús bűnös” Bónis György jogászprofesszor - Veress, Emőd (Erdélyi Jogélet, 2025)
A tanulmány Bónis György (1914–1985) jogtörténész 1947-es romániai kiutasításának történetét, annak előzményeit és következményeit elemzi. A román titkosszolgálati iratok kutatása új részletekkel szolgált a koncepciós eljárásról, amelynek hátterében a Bolyai Egyetem marxista átalakítása, valamint személyes sérelmek és politikai lejáratási szándékok álltak. A tanulmány bemutatja, hogyan vált Bónis tudományos munkássága, személyes kapcsolatai, vélt vagy legfeljebb részben valós kijelentései a totalitárius rendszer politikai manipulációjának célpontjává. A Bónis ügy a politikai tisztogatás érdekes példáját nyújtja, ahol bűncselekmények helyett politikai narratívák érvényesültek.