A kalózok tevékenységének jogi megítélése az ókori Rómában - Rási, Viktória Eszter (Erdélyi Jogélet, 2025)
A mai nemzetközi jogban a kalózokra speciális szabályok vonatkoznak, mivel tevékenységükkel minden államra veszélyt jelentenek. Ezt a különleges veszélyt már az ókori rómaiak is felismerték. A tanulmány igyekszik bemutatni a kalózok első megjelenését Róma közelében, a Rómával való kapcsolatukat és ennek a kapcsolatnak az átalakulását, továbbá azokat az eszközöket, amelyeket a kalózkodás visszaszorítására alkalmaztak, s a kalózok által megvalósított leggyakoribb bűncselekményeket.