„Az ég és a föld igazsága” – Primo Conti festménye: jegyzetek a művészet és a jog határáról - Pace Gravina, Giacomo (Erdélyi Jogélet, 2025)
A milánói bíróság tereit díszítő festmények között található egy nagy méretű, mindeddig kevéssé tanulmányozott alkotás Primo Conti toszkán festőtől, Az ég és a föld igazsága (1939), amely az egyik tárgyalóterem hátterét képezi. A mű sajátosságát az adja, hogy számos olyan alakot ábrázol, akik a törvényhozás történelmét szimbolizálják és megszemélyesítik, köztük Mózest, Szolónt, Justinianust és Napóleont. A kortárs időszakot Benito Mussolini jelenléte képviseli, aki az 1942-es polgári törvénykönyvvel záruló kodifikációs folyamat szimbóluma. Éppen a Duce ábrázolása váltott ki heves vitákat a fasiszta időszakban, amelyek végül a figura cenzúrázásához vezettek. Az alak azonban nemrégiben ismét előtűnt a festmény restaurálása után.