Személyre szabott hirdetések: az adatvédelem új kihívásai a digitális társadalmunkban - Halász, Csenge; Horváth, Kinga (Erdélyi Jogélet, 2025)
Egy átlagos digitális tartalmat fogyasztó információs hátrányból indul, mert nem ismert számára, hogy a személyes adatait milyen formában és minőségben használják fel a célzott hirdetések ajánlása során. Ebben a témában több releváns kérdés is felmerül, például az, hogy milyen mértékben befolyásolja a hirdetés a felhasználók döntéshozatali folyamatát? Mennyiben átláthatóak a profilalkotási algoritmusok? Milyen mértékben hasznosítják a közösségimédia-platformok a tartalomfogyasztók adatait, és ezen adatkezelés mennyiben felel meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak? Azon adatokat, amelyeket közvetlenül megadnak a fogyasztók, illetve mindösszesen csak következtetés útján állapítanak meg róluk, vajon megfelelő jogi védelemben részesítik? A hazai és főként uniós szabályozást (különös tekintettel arra, hogy a fogyasztóvédelem és adatvédelem e területét elsősorban az Európai Unió rendelkezései határozzák meg) alapul véve jelen írás célja ezen kérdések válaszainak feltárása.