Váltójogi viták: a „biankó” saját váltó - Veress, Emőd (Erdélyi Jogélet, 2025)
A tanulmány a váltójog egyik sajátos és vitatott kérdését, a biankó saját váltót vizsgálja. A szerző áttekinti a váltójogi szabályozás alapjait, bemutatja az idegen és saját váltó fogalmát, valamint azok kellékeit. Kiemelten foglalkozik a biankó váltó sajátosságaival és jogi természetével, különös tekintettel a kellékhiányos váltótól való elhatárolására. Egy konkrét jogeset elemzésén keresztül rávilágít a biankó váltó gyakorlati alkalmazásának problémáira és a visszaélésszerű kitöltés kérdéskörére. A tanulmány kritikával illeti a vonatkozó bírói gyakorlatot, különösen a váltókezes helyzetének megítélését, valamint a váltókifogások rendszerének értelmezését. A szerző álláspontja szerint a váltó, különösen a saját váltó, a modern gazdaságban is jelentős szerepet tölthet be, és jogi, valamint közgazdasági oktatási reformok révén újra előtérbe kerülhet a gazdasági gyakorlatban.