A munkáltató kártérítési felelőssége az atipikus munkaviszonyokban

Szerzők

  • Trenyisán Máté Széchenyi István Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar

DOI:

https://doi.org/10.47745/ERJOG.2020.04.15

Kulcsszavak:

kártérítés, munkáltatói felelősség, távmunka, home office, ellenőrzési kör, mentesülés

Absztrakt

A munkáltató kártérítési felelőssége egy rendkívül szigorú, objektív felelősség. A munkáltató szinte minden esetben felel a munkavállalót munkaviszonyával összefüggésben ért károkért. A magánszféra magyar munkajogi kódexe, a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban Mt.) sok tekintetben változtatott a munkáltató kárfelelősségére irányadó szabályokon. E változtatások behoztak a felelősség értékelésébe olyan klasszikusan magánjogi intézményeket, mint például az előreláthatósági klauzula.
E szabályok alkalmazása még a tipikus munkaviszonyok esetében is sok kérdést vet fel, az atipikus munkaviszonyokra pedig különösen igaz ez az állítás. Látnunk kell, hogy a munkáltatói kárfelelősség szabályrendszerét alapvetően a hagyományos munkaviszonyra találták ki.
Az előadás és a tanulmány célja annak áttekintése, hogy az Mt. munkáltatói kárfelelősségre irányadó szabályai mennyiben alkalmazhatóak aggálymentesen olyan atipikus munkaviszonyokra, mint például a távmunkavégzés, illetve a tipikus foglalkoztatás olyan atipikus elemeire, mint a home office.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-01-15

Hogyan kell idézni

Trenyisán, M. (2021). A munkáltató kártérítési felelőssége az atipikus munkaviszonyokban. Erdélyi Jogélet, (4), 199-215. https://doi.org/10.47745/ERJOG.2020.04.15

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok