A kollektív munkaszerződés szabályozásának problémái Romániában

Szerzők

  • Vallasek Magdolna Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar, Jogtudományi Intézet

DOI:

https://doi.org/10.47745/ERJOG.2020.04.16

Kulcsszavak:

kollektív szerződés, szakszervezet, munkáltató, munkavállaló

Absztrakt

Az új, társadalmi párbeszédről szóló törvény 2011-ben való hatálybalépését követően a román kollektív tárgyalások rendszere alapjaiban változott meg, egyrészt a kollektív szerződéskötés szintjeinek átstrukturálásából, másrészt a reprezentativitási kritériumok meghatározásából kifolyólag. A kollektív munkaszerződés a kollektív munkajog központi intézménye, amelynek léte vagy nem léte, megkötésének és lehetséges tartalmának szabályozása, a tárgyalásában részt vevő szociális partnerek, illetve a reprezentativitási kritériumok meghatározása kiemelt jelentőséggel bír a munkavállalók érdekérvényesítése szempontjából. Az új szabályozás jelentősen gyengítette a szociális partnerek tárgyalási lehetőségeit, ami nagyon hamar a megkötött kollektív szerződések számának drasztikus csökkenéséhez vezetett.
Tanulmányunkban a kollektív szerződéssel kapcsolatos román szabályozás problémás pontjaira igyekszünk rámutatni, egyszersmind előrevetítve a törvény módosítási kísérlete által megnyíló esetleges új perspektívákat.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-01-15

Hogyan kell idézni

Vallasek, M. (2021). A kollektív munkaszerződés szabályozásának problémái Romániában. Erdélyi Jogélet, (4), 217-227. https://doi.org/10.47745/ERJOG.2020.04.16

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei