Vitából innováció − Modern konfliktusrendezési törekvések a kreativitás előmozdításáért

Szerzők

  • Hrecska-Kovács Renáta Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet

DOI:

https://doi.org/10.47745/ERJOG.2020.04.04

Kulcsszavak:

mediáció, innovatív gondolkodásmód, vállalkozásfejlesztés, konfliktusrendezés

Absztrakt

Egy megfelelően képzett és gyakorlott HR-szakember nem csupán ahhoz ért, hogy milyen munkavállalókra van szüksége a munkáltatójának, de képes arra is, hogy elsimítsa azokat a nézeteltéréseket, amelyek értékes emberi munkaerő elvesztéséhez vagy a munkáltató gazdasági pozíciójának gyengüléséhez vezethetnek. A kutatás a szoros értelemben vett munkaügy területén felmerülő konfliktusforrások bíróságon kívüli rendezését teszi vizsgálat tárgyává, amely nem csak gyorsabb lefolyásúvá teheti a munkaügyi konfliktusokat, hanem olcsóbb a pernél és a munkabeszüntetésnél sokkal hatékonyabb. Nem utolsósorban teret nyit az innovációnak is.
Az innovációt érintő szakirodalom széles körű, sokan azt is kutatják, hogy a munkáltató és a munkavállaló közötti eszmecsere és közös munka alatt megszülető innovatív megoldások során miként képes egy vállalat növekedni. Arról azonban kevés kutatás születik, hogy a munkahelyi konfliktusok és megoldásaik milyen módon képesek az innovatív vállalatvezetés felé terelni a feleket. A konfliktusok feloldása során olyan új ötletek, koncepciók és stratégiák merülhetnek fel mind a munkavállalóban, mind pedig a munkáltatóban, amelyek a közös fejlődés kulcsává válhatnak, ilyen módon a mediáció mint rejtett erőforrás képes részt venni a vállalati működésben.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-01-15

Hogyan kell idézni

Hrecska-Kovács, R. (2021). Vitából innováció − Modern konfliktusrendezési törekvések a kreativitás előmozdításáért. Erdélyi Jogélet, (4), 39-47. https://doi.org/10.47745/ERJOG.2020.04.04

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei