A fogvatartottak munkáltatásának egyes kérdéseiről

Szerzők

  • Szabó András Pécsi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

DOI:

https://doi.org/10.47745/ERJOG.2020.04.13

Kulcsszavak:

fogvatartottak, munkáltatás, reszocializáció, munkajog, kereset, büntetés-végrehajtás

Absztrakt

A fogvatartottak foglalkoztatásának fejlődéstörténete nagyon hosszú utat járt be, míg a megalázó, embertelen kényszermunkából eljutott a mai, alapvető jogokat figyelembe vevő és tiszteletben tartó állapotáig. Bár a munkára való kötelezés még ma is elfogadott a büntetés-végrehajtási intézetek falain belül, de ez már csak a munkavállalói jogok betartásával történhet, a reszocializáció követelményét tiszteletben tartva.
A 2015. január elsején hatályba lépett új büntetés-végrehajtási törvény a teljes foglalkoztatás elérését tűzte ki célul a büntetés-végrehajtási intézetekben. Hogy ez megvalósult-e, az a mai napig vitatható, de tény, hogy e téren is jelentős fejlődés tapasztalható még az elmúlt évtizedekhez képest is.
Ugyanakkor be kell látni, hogy az elítéltek munkáltatásának is megvannak a maga speciális tulajdonságai, melyek többségében a nagy fogvatartotti létszámból és az intézmény zárt jellegéből adódnak. Emiatt némely jogaikkal az elítéltek korlátozottabban tudnak élni, mint az átlagos munkavállalók, valamint a keresetük terén is eltérések tapasztalhatók.
Jelen tanulmányban bemutatásra kerül, hogy milyen különbségek tapasztalhatók a fogvatartottak munkavállalói joga és a Munka törvénykönyvének rendelkezései között, milyen szempontok érvényesülnek az elítéltek foglalkoztatása során, valamint milyen szerepet tölthet be a rendszeresen végzett munka a szabadulásukat követően.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-01-15

Hogyan kell idézni

Szabó, A. (2021). A fogvatartottak munkáltatásának egyes kérdéseiről. Erdélyi Jogélet, (4), 171-183. https://doi.org/10.47745/ERJOG.2020.04.13

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok